Se kontrol rapport her
Udskriv
Sitemap
Velkommen til Midtjysk Vildtfarm - gå til forside
DK
UK
DK
Uk
Print

2004

24.12.04

Vi ønsker alle  en glædelig jul samt et godt nytår.
 

25.08.04

Nu er vi kommet et godt stykke hen i August måned.

 

Alle minkhvalpene er sat ud to og to.  En han og en tæve sammen. De spiser rigtig godt, og vi lægger som sædvanlig noget over gennemsnittet i fodercentralen. Det er selvfølgelig ønskeligt, at de spiser meget, så de kan vokse sig store, men det er altså en ret heftig foderregning, vi får i den her tid.

 

Vi har taget de obligatoriske blodprøver, som undersøges for sygdommen plasmacytose. Derudover har vi fået alle hvalpene vaccineret mod hvalpesyge og virusintiritis. To andre frygtede sygdomme hos mink.

 

Vi har skiftet en del burer på farmen, fordi de gamle var blevet for dårlige. Det har været et større projekt, da vi samtidig skulle have flyttet nogle lægter, så vi kunne få nogle bredere fodergange.

 

Vi har lige vejet nogle af minkhannerne. Vi er med i et testpanel under fodercentralen, hvor en gruppe avlere jævnligt vejer et bestemt antal dyr på en bestemt dag. Vi skulle således veje 15 sorte hanner og 15 brune hanner. De havde i gennemsnit taget godt 20 gram på om dagen den sidste måned, hvilket er lidt under gennemsnittet. Vi tror nu, at det skyldes at vores udgangspunkt var højere end gennemsnittet, men det skal vi selvfølgelig følge nøje.

 

Nu er der kun den daglige fodring/pasning og jævnlige halmudlægning og udmugning tilbage frem til Pelsning.

 

Det har været en utrolig nem sæson i år og vi synes selv det er blevet nogle rigtig gode dyr.

 

Vi er så småt begyndt med at forberede pelsningen. Vi skal i første omgang have bemandingen på plads og finde ud af om der skal investeres i  nye maskiner til nogle af arbejdsfunktionerne. Der sker hele tiden en kraftig udvikling af maskineri og vi må derfor hvert år overveje om det nye er relevant og arbejdsbesparende eller om det bør vente lidt endnu.

 


Vi er ved at være et godt stykke henne i agerhøns og fasan sæsonen.

 

De fleste kyllinger er ved at være klar til salg eller er allerede væk. Det er gået rimeligt i år. Vi har godt nok haft en del problemer med at styre deres afføring. Den stabilisator vi normalt har haft i foderet er blevet forbudt, da den hører ind under vækstfremmere. Det har gjort, at kyllingerne ikke har kunnet tåle foderet helt så godt. Vi arbejder derfor på, at ændre foderblandingen, men det er ikke optimalt, da det er væsentlig mere ustabilt og vi har måttet bruge mere medicin end vi plejer. Vi har alligevel fået nogle rigtig gode kyllinger ud af det.

 

Når agerhønsene skal til Italien, pakkes de i trækasser med 12 stk. i hver. Det er lige nøjagtig passende for, at de kan ligge sammen, uden at det er for mange. De fylder ca. halvdelen af, hvad der er plads til i kassen. De får en tot halm samt en håndfuld opblødet hvede i hver kasse. Hveden har lagt i vand i 4 døgn, så den har trukket godt med vand. Således har de både væske og mad til turen. Så snart bilen kører ligger de stille og hviler. Når bilen kortvarig holder stille bruger de tiden på at baske sig lidt i halmen eller spise af hveden. Der er to chauffører på bilen, som skiftes til at køre 4 timer og sove 4 timer. De holder kun stille for at tanke bilen samt selv at lade vandet. Al proviant nydes undervejs. Det tager således kun 24 timer før fuglene ankommer til Italien og er ude af kasserne igen. Når de lukkes ud af kasserne er det friske veloplagte fugle der kommer ud.

 

Vores kunder bedømmer fuglene i det øjeblik de kommer ud af kassen og derfor er det vigtig, at de straks lever fuldt ud op til hans forventninger om en sund, stærk og fuldfjeret fugl.

 


Salget er gået godt i år og vi har efterhånden udsolgt af både agerhøns og fasaner. Det er en god ide at bestille i god tid, da vi hvert år har mange der ringer forgæves, fordi de først kommer i tanke om, at de skal bruge nogle fugle når jagtsæsonen står for døren. Det er ærgerligt, når vi må skuffe folk.

 

Vi har i øvrigt lige fået slagtet og har igen grydeklare agerhøns til salg.

 

Nu håber vi, at vi snart får høstet. I øjeblikket er kornet godt modent, men det vil ikke rigtig blive tørvejr længe nok til, at vi kan få det ind.

 

Vi er ved at finde en ny 1.mand, da vores faste medarbejder gennem 6 år har valgt at prøve noget nyt.

 

På kontoret er der ud over regnskabet travlt med at revidere den lovpligtige arbejdspladsvurdering, vores ansættelseskontrakter samt lave den nye arbejdspladsbruganvisning m.m.

 

I den kommende tid har vi lige et bryllup i den nærmeste familie og en ferie forude, som vi glæder os til.
 

10.06.04

Puha, hvor sker der meget i denne tid.

 

Minkhvalpene er nu alle kommet og godt i gang med at vokse sig store. Det er gået utrolig godt i år. Vi har har godt nok et lavere hvalpegennemsnit end vi kunne ønske, men på grund af sidste års problemer med mistede kuld, har vi sat ekstra tæver ind, så vi var sikre på at kunne fylde farmen.  Vi har endnu ikke haft de store problemer hverken med fedtede hvalpe eller andre sygdomme. Det betyder enormt meget, når hvalpene trives. Man kan nyde hvalpene, i stedet for at fokusere på problemløsning.

 

Også hos agerhøns og fasankyllingerne går det indtil videre rigtig godt. Vi har ikke haft de store problemer, men er meget opmærksomme, fordi reaktionen på, at der ikke længere er nogen form for antibiotika i foderet, pludselig kan komme, Måske på en måde vi ikke har set før. Vi har efterhånden fyldt op over det hele. Vi kommer de sidste æg i rugemaskinen i næste uge.

 

Vi har haft besøg af ca. 75 SFO børn (omkring 6 år) fordelt over 3 dage. Det var rigtig hyggeligt, at møde de mange børn og vise dem vores minkhvalpe og de små agerhøns og fasan kyllinger. De fik også alle sammen en ridetur på vores lille pony Trold. De fik alle en lille bog om mink, en kuglepen samt et lille stykke skind med hjem.

Det er selvfølgelig for, at være med til at udbrede kendskabet til vores erhverv. Vi vil gerne være med til at flere mennesker ved, hvad der foregår på en minkfarm som vores. Det er jo et spændende erhverv og vi vil gerne dele ud af vores oplevelser.
 

15.04.04

Endelig kan vi præsentere vores nye hjemmeside. Vi har ikke haft adgang til at opdatere i en periode, da vi skiftede computere og i den forbindelse også ændrede webhotel fra TDC til et andet firma der hedder E-navn. Nu skulle alt endelig igen være på plads.

 

April er en af årets travleste måneder. Minktæverne er nu højgravide og vi forventer de første hvalpe omkring den 20. april. og vi får det første hold kyllinger den 27. Derfor har vi travlt med at gøre klar til begge dele.

 

Hos minkene er tæverne sat på plads der hvor de skal føde. Alt redematerialet udskiftes og der ligges en ekstra bund ind i alle burene så de små hvalpe ikke falder igennem tråden. Vi kører flere forskellige systemer, for hele tiden at finde ud af hvad der er bedst. Nogle tæver har en læsluse for indgangshullet samt en mursten i kassen så de kan lave en lille hyggelig og lun rede. Andre får en læskærm inde i kassen, som også giver en tilpas størrelse rede og læ til de små hvalpe. Alt dette er et ret omfattende arbejde, men det er vigtigt at man er klar i god tid inden hvalpene kommer.

 

Agerhønsene er godt i gang med at lægge æg. Vi samler æg ind hver dag og lægger i rugemaskinen en gang ugentligt. Vi er ved at gøre klar til at de førstesmå kyllinger kommer. De skal gå i en stald med 28-30 grader rumtemperatur, så den skal være klar og opvarmet i god tid. Vi har endelig fået vores erstatning i forbindelse med udbruddet af Newcastle Disease i 2002. Udbetalingerne faldt lige inden påske. Det var dejligt, men det har kostet mange renter at vente 1 1/2 år. Alligevel er vi glade for det vi har fået.

 

Vaccination mod Newcastle er der til gengæld ikke noget nyt om. Men vi forventer at vi snart får lov, så vi kan undgå den helt store katastrofe igen.