20.09.03Vi er nu kommet af med det meste af årets produktion. Vi kom igennem uden sygdomme og på trods af sæsonens træge start, fik vi rigtig godt gang i salget og det endte faktisk med at der er mangel på både agerhøns og fasaner. Så når vi er kommet af med de sidste i denne uge, har vi kun avlsfuglene tilbage.
VI HAR DESUDEN LIGE FÅET SLAGTET OG HAR IGEN GRYDEKLARE AGERHØNS TIL SALG: Kr. 35,00 pr. Stk. (Se opskrifter under "Agerhøns") Minkene trives fint. og vokser godt, hvilket de også bør ifølge den månedlige foderregning, som er vanvittig høj. Vi er så småt begyndt at forberede pelsningen, som starter først i november. Vi mangler stadig nogle gode folk, men flere har efterhånden meldt sig, så mon ikke vi igen i år får sammensat et godt hold. Den netop overståede September auktion gav igen lidt optimisme, da priserne steg markant. Det var også tiltrængt, da sæsonen har været noget præget af den lave dollarkurs, hvilket har betydet et fald i årets gennemsnitspris. Denne blev hævet lidt efter sæsonens sidste auktion i september. Men da pels står meget stærkt i modebilledet, tror vi på fremtiden, og glæder os til den kommende sæson. I marken er vi lige blevet færdig med at så og er klar til årets høstfest. Vi har igen sået det hele til med hvede. Høsten gik jo forbavsende let i år. Vejret var med os, så de 45 hektar var overstået på to dage og så var der også kørt halm ind.
I øjeblikket har vi travlt med at reparere, gøre rent og vaske. Vi skal have gjort staldene rene og vasket alt det af, vi har brugt i løbet af sæsonen. Inden vinter skal æglægningsburerne renses og vaskes og voliererne skal fræses, så det er klar til næste år. Det er en tid, hvor alt det vi ikke når i højsæsonen skal gøres. Derudover er der mange ting på kontoret og der er også mange møder i denne periode, inden pelsningen begynder. 01.08.03Vi er nu godt i gang med at sende fugle sydpå, men det er med rystende hånd, at vi jævnligt tjekker hos fødevareregionen om de nye tilfælde at mistanker for New Castle. Der har i år været 10 besætninger, hvor man har haft mistanke om ND. Heldigvis har alle været negative.
Vi er pt. kommet af med halvdelen af vores produktion, så vi håber at vi når helt igennem året uden problemer af den art igen.
BESTIL JERES FASANER (OG AGERHØNS) I GOD TID! Vi oplever hvert år at utrolig mange først nu begynder at ringe på fasaner. Vi opdrætter kun lidt ud over det antal, der er bestilt på forhånd, dvs. når vi kommer æg i rugemaskinen. Vi må derfor sige nej til utrolig mange som ringer nu og som vi naturligvis er kede af ikke at kunne hjælpe. Vi har ca. 5-8 stk. om dagen der ringer på fasaner i øjeblikket og ikke har fået bestilt på forhånd. Det er en god ide allerede nu at reservere et antal til næste år.
Så nu er vi ved at glæde os til en tiltrængt uges ferie med ungerne.
21.06.03Nu går det rigtig stærkt.
De første 15.000 agerhøne kyllinger klækkede den 29. April, siden er der kommet adskillige flere til. Vi har i øjeblikket 60.000 agerhønekyllinger og 15.000 fasankyllinger, så der er nok at fodre og passe hver dag. De sidste kyllinger i år kommer den 8. juli. Indtil nu er det gået utrolig godt, og vi har ikke haft de store problemer. Vi skal have de første fugle af sted til eksport først i Juli. Vi glæder os utrolig meget til at begynde at få nogle sendt af sted. Hver dag der går uden udbrud af New Castle eller Aviær influenza er en lettelse. Vi håber, at der ikke bliver noget af det i år. Det har da også givet mange spekulationer, hvorvidt vi overhovedet turde producere noget i år. Der er flere af vore kollegaer, der er holdt eller har trappet voldsomt ned. Men vi besluttede, at vi var nød til at prøve at få noget af sidste års tabte fortjeneste hjem og ikke mindst forsøge at få vores kunder tilbage. Derfor har vi faktisk lavet endnu flere fugle end vi plejer. Vi har derfor nok at gøre lige nu. Udover den daglige fodring, skal fuglene blandt andet flyttes ved 4 - 5 ugers alderen fra varme huse til huse uden varme, og med adgang til voliere. Når de er 5-6 uger afhængig af vejret, bliver de lukket ud hver morgen og drevet ind hver aften. Vi har endnu ikke fået lov til at vaccinere, men vi forventer at få en dispensation. Vi ved bare stadig ikke, på hvilke betingelser. Det er ikke særlig trygt, men vi må jo tage en dag ad gangen. Vores erstatning fra sidste år lader stadig vente på sig. Vi fik ellers at vide at pengene kom til udbetaling 1. Juni, men vi blev hurtigt skuffede. Da EU direktoratet havde yderligere spørgsmål, blev det udsat til 1. August. Så nu må vi bare håbe at de ikke endnu engang finder på flere spørgsmål.
Lige nu gør vi klar til at tage alle tæverne fra og sætte hvalpene ud to og to. En han og en tæve sammen. 1. Maj tog vi desværre afsked med en af vores medarbejdere, hvilket var et irriterende tidspunkt, da det var lige inden sæson rigtig gik løs. Det var der ikke noget at gøre ved, da han var blevet tilbudt hans drømmejob. Derfor ønsker vi selvfølgelig ham og hans familie held og lykke fremover. Vi har dog fået en anden og den ene af vores skoledrenge skal starte hos os som landbrugselev den 1. August. Derudover gør vi ofte brug af landbrugsvikarerne, så mon ikke vi klarer os igennem sæsonen. Vi har også rigtig fået liv i huset, med et lille by familiemedlem. En dejlig lille labradorhvalp, som hedder Jackie. Vi var så uheldige, at miste vores to gamle hunde med bare 3 ugers mellemrum. De var blevet 13 år begge to, så vi var nok klar over at Deres tid var begrænset, men det er hårdt alligevel. Det er jo mange år, de var en del af vores familie. Nu skulle vi så have fundet en ny lille hund. Og da John er meget jagtinteresseret var det jo ikke så ligetil. Vi måtte helt til Sydfyn for at finde lige den hvalp det skulle være. Så to ture fra Kjellerup til SNAVE, og 8 ugers ventetid, skulle der til, før vi igen havde hund. Det er da også et rigtig lille pragteksemplar, vi har fået. Hun nyder at være med på farmen og har allerede lært at apportere. 16.04.03Endelig
kan vi opdatere vores hjemmeside igen. I Januar fik vi brev fra Teledanmark, om at de ville ændre nogle stier på Deres web-hotel. Vi fik nye adgangskoder m.m., som vi nu skulle bruge til at opdatere vores hjemmeside. Det virkede bare ikke. Flere hotlines prøvede at få det til at virke, men uden held. Det var nok vores computer det var galt med. Først med hjælp fra Dahlberg - IT fra Silkeborg fik vi løst problemet. (Det var Teledanmarks koder, der var forkerte). Derfor er dette og indlægget fra 02.03.03 først kommet på nu. Vi beklager, da vi ved at flere forgæves har været inde for at læse det sidste nye.
Fra den 4. til den 18 marts har vi haft travlt med at parre minkene. Alle tæverne skal parres to gange, med enten 1 eller præcis 9 dages mellemrum. Alt bliver registreret på deres avlskort, så vi har styr på hvem der er parret med hvem og hvornår. Det gik ualmindeligt godt i år og vi opnåede at få parret 94% af tæverne. Nu glæder vi os så til at hvalpene begynder at komme lige omkring påske. Det er altid spændende og ligesom med kyllingerne er det en hektisk tid, hvor vi gør hvad vi kan for at det forløber mest muligt problemfrit. Vores salg af agerhøns er stadig lige uvist. Ca. 95% af kunderne har betinget deres køb af at vi får lov til at vaccinere mod New Castle. Vi har endnu ikke fået tilladelsen, faktisk er det trukket noget længere ud. Der er tilsyneladende ikke helt enighed i Fjerkræbranchen, hvilket forsinker beslutningerne på ubestemt tid. Vi håber at tingene pludselig løser sig, så vi kan få vished om den kommende/igangværende sæson.
Nu glæder vi os til den kommende tid med minkhvalpe og små agerhønekyllinger. Dette er den bedste tid på året, hvor årets cyklus, ligesom med forårs blomster, starter på ny.
02.03.03Nu er vi nået ind i Marts måned. Denne tid er som altid meget travl. Vi er lige blevet færdige med at sætte minkene på plads til parring. dvs. at tæverne nu går omkring de hanner, der skal parre dem. Vi er også færdige med at køre alle avlskortene ind i computeren. Alle vores mink har jo en stamtavle. Denne bliver lavet, når vi valgt hvilke dyr vi vil bruge til avl. Deres nye bur nummer, kvalitets karakterer samt vægt bliver således registreret.
Vi synes selv, at vores mink har været i en rigtig huld i år. Det er som bekendt vigtigt at dyrene har en tilpas foderstand inden parring. De har væres tilpas slanke i vinter (hvilket gør at tæverne tillægger sig mange æg) og vi har derfor mulighed for en god flushing den sidste tid. Hvilket betyder at man giver dem alt det de overhovedet kan spise, for at de skal være tilpasse og rolige, når parringen begynder. Nu bliver det spændende at se, hvordan parringerne så går.
Januar og Februar er som bekendt også udstillingernes tid. Vi har deltaget på både Bordingegnens, Midtjyllands, og Landsudstillingen i Herning. Vi har været vældig tilfredse med vores placeringer, da kvalitetsniveauet på alle udstillinger er meget højt. Det er altid spændende at måle sin produktion i forhold til andres. Det er også altid en fornøjelse at komme ud og se en masse gode skind, som bliver vist frem.
Vores salgssituation for den kommende sæson er stadig meget usikker. Vi ved endnu ikke om vi får lov til at vaccinere mod New Castle, hvilket er af stor betydning for vores salg til udlandet. Mange kunder er usikre på om vi kan levere p.g.a. sidste års situation.
Så det bliver i det hele taget en meget spændende sæson at gå i møde.
05.01.03I november og December gik det meget stærkt på farmen med pelsning af mink. Vi havde knap 30.000 mink, der skulle pelses. Vi pelser selvfølgelig for os selv, men også for 6 andre farme. Det betyder, at vi altid gør vores bedste for at være ekstra omhyggelige, da vi har ansvaret for andres skind.
Da vi var færdige i pelseriet, skulle der ryddes op på farmen inden jul. Vi plejer at vaske alle burene og flytte dyrene ind efterhånden. Vi har mange dyr gående som er solgt til afhentning i Februar. Desuden har vi lejet en farm mere, der skal bruges som sommerfarm. Dette betyder at man har alle avlsdyr gående på én farm og først tager den anden i brug, når hvalpene skal sætte ud i Juni/juli. Derfor har vi ekstra mange avlsdyr gående nu, og det var et større pusle spil, at få dyrene sat rigtig på plads. Ved agerhønsene er der til gengæld stille for tiden. Der er ikke andet end den daglige fodring, og vanding når det fryser. Vi er så småt begyndt at planlægge den kommende sæson, og håber på at der bliver en stor efterspørgsel. Vi ved endnu ikke, om vi får lov at vaccinere, hvilket kan få meget stor betydning.
Nu vil vi ønske alle et rigtig godt nytår og se frem til en forhåbentlig spændende og problemfri sæson 2003. |